Medicină și Sănătate

Exista pericol de soc toxic si la cupele pentru menstruatie?

ciclul menstrual

Producatorii de cupe menstruale ne dau ca timp de purtare al acestora de 8 pana la 12 ore.  Apoi ele vor trebui golite si spalate.

Exista in aceasta situatie posibilitatea sa faci un soc toxic?

Pana acum, nu a existat decat un singur caz redactat de Jurnalul Canadian de Microbiologie si Boli Infectioase din 2015, unde o femeie de 37 de ani a folosit aceasta cupa  menstruala pentru prima oara. Dupa zece zile de folosire au aparut simptomele socului toxico-septic.

ciclul menstrual

Doctorii au presupus ca pacienta, in timpul introducerii cupei menstruale, si-a provocat o rana, incat bacteriile au ajuns in interior. Nu exista insa o legatura ca rana ar fi fost provocata de cupa menstrual si nici ca aceasta cupa este periculoasa. In momentul in care cupa este folosita in mod corect, golita la timp ( 8-12 ore), curatata si sterilizata in mod corect, este putin probabil sa aiba loc o infectare cu bacterii.

Cum se introduce corect cupa menstruala

Inainte de introducere sau extragere a acestor cupe menstruale, o sa fim in primul rand atente la regulile de igiena personala si ne vom spala pe maini. Aceste cupe le vom introduce prin metoda plierii si le vom controla daca sunt complet desfacute. Controlul acesta il vom face cu degetul aratator pipaind de jur-imprejur.

Cupa trebuie golita dupa 8 sau maxim 12 ore, o vom clati dupa fiecare golire cu apa rece. Pentru extragerea cupei vom apasa la capatul ei intr-un mod usor si vom trage la fel de usor de ea, avand grija sa nu se verse. Continutul acestei cupe ( lichidul menstrual), il vom arunca doar in toaleta, iar apoi vom clati cupa cu apa rece sau calda. Sub nicio forma nu trebuie sa folosim alte metode de dezinfectie, cum ar fi dezinfectante puternice. Dupa aceea cupa va putea fi reutilizata. La sfarsitul perioadei de folosire ( a menstruatiei), aceasta cupa se va pastra intr-un saculet de panza, intr-un loc uscat.

In timpul in care facem sport, mergem la sala sau la sauna, cupele menstruale au avantajul ca pot fi folosite pe perioada mai indelungata. Atunci cand mergem la toaletele publice trebuie sa avem grija, ca toaleta, la fel si chiuveta din interior, sa fie curate. Nu mereu exista si o chiuveta in toaleta publica si este bine sa avem mereu dupa golirea cupei, niste servetele, in caz ca nu avem posibilitatea sa o spalam.

Potrivit declaratiilor producatorilor, aceste cupe menstruale sunt potrivite pentru femei de orice varste. Prin faptul ca fiecare femeie are alta constructie a corpului si intensitatea sangerarii variaza, pot fi gasite cupe menstruale de diferite dimensiuni si culori. Astfel incat, femeilor tinere le sunt recomandate sa foloseasca cupe menstruale de marimi mai mici.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like