Specialistii de cupe menstruale ne dau ca timp de purtare al acestora de 8 pana la 12 ore. Apoi ele vor trebui golite si spalate. De ce? Pentru ca in cazul in care il folositi un timp mai indelungat acesta devine un teren fertil epntru dezvoltatea de bacterii care pot duce in cele din urma la aparitia unei afectiuni, destul de rare, e adevarat, care se numeste sindromul de soc toxic.
Exista in aceasta situatie posibilitatea sa faci un soc toxic?
Pana acum, nu a existat decat un singur caz redactat de Jurnalul Canadian de Microbiologie si Boli Infectioase din 2015, unde o femeie de 37 de ani a folosit aceasta cupa menstruala pentru prima oara. Dupa zece zile de folosire au aparut simptomele socului toxico-septic.
Doctorii au presupus ca pacienta, in timpul introducerii cupei menstruale, si-a provocat o rana, incat bacteriile au ajuns in interior. Nu exista insa o legatura ca rana ar fi fost provocata de cupa menstrual si nici ca aceasta cupa este periculoasa. In momentul in care cupa este folosita in mod corect, golita la timp ( 8-12 ore), curatata si sterilizata in mod corect, este putin probabil sa aiba loc o infectare cu bacterii.
Ce este sindromul de soc toxic?
Sindromul de soc toxic este o afectiuni de multe ori asociata cu folosirea tampoanelor sau cupelor menstruale si se manifesta prin:
- febra de pana la 39-40 grade
- varsaturi
- dureri de cap, muschi, gat
- vagiul se coloreaza in rosu intens
- ameteala, confuzie si dezorientare
In cazul in care aveti unul sau mai multe din simtomele mentionate mai sus va recomand sa scoateti tamponul sau cupa menstruala si sa mergeti la un medic. Din pacate nu e o afectiune cu care sa va puteti juca. Sindromul de soc toxic poate fi mortal daca nu este descoperit si tratat la timp. Tratamentul consta in admininstrarea de antibiotice dar pentru asta trebuie diagnosticat la timp.
Sindrom de soc toxic – Cauze
Acest sindrom este de natura bacteriana si poate afecta pe toata lumea. Cu toate acestea, statistic s-a demonstrat ca peste 50% din persoanele care dezvolta afectiunea sunt femei la menstruatie. Printre cele mai comune cauze care pot duce la dezvoltarea acestei afectiuni gasim:
- De cele mai multe ori este vorba de tampoane sau absorbante care au fost tinute prea mult si au devenit un teren fertil pentru bacterii. Trebuie mentionat totusi ca acest sindrom de soc toxic poate fi capatat si daca nu folositi tampoane. Prin urmare, daca esti la menstruatie si te simti rau e indicat sa mergi la medic.
- O alta cauza poate fi zgarierea vaginului la momentul introducerii tamponului sau cupei menstruale. Din acest motiv va recomand sa va spalati foarte bine pe maini inainte de introducerea tamponului si sa aveti grija sa nu va zgariati cu unghia. In cazul in care se intampla acest lucru e mai bine sa folositi absorbante pe care sa le schimbati cat mai des pentru a nu da posibilitatea bacteriilor sa se dezvolte.
Cum se introduce corect cupa menstruala
Inainte de introducere sau extragere a acestor cupe menstruale, o sa fim in primul rand atente la regulile de igiena personala si ne vom spala pe maini. Aceste cupe le vom introduce prin metoda plierii si le vom controla daca sunt complet desfacute. Controlul acesta il vom face cu degetul aratator pipaind de jur-imprejur.
Cupa trebuie golita dupa 8 sau maxim 12 ore, o vom clati dupa fiecare golire cu apa rece. Pentru extragerea cupei vom apasa la capatul ei intr-un mod usor si vom trage la fel de usor de ea, avand grija sa nu se verse. Continutul acestei cupe (lichidul menstrual), il vom arunca doar in toaleta, iar apoi vom clati cupa cu apa rece sau calda. Sub nicio forma nu trebuie sa folosim alte metode de dezinfectie, cum ar fi dezinfectante puternice. Dupa aceea cupa va putea fi reutilizata. La sfarsitul perioadei de folosire ( a menstruatiei), aceasta cupa se va pastra intr-un saculet de panza, intr-un loc uscat.
Pentru o igienizare eficienta a cupei exista pe piata si dispozitive de sterilizat precum si substante dezinfectante. Daca folositi cupe este indicat sa va cumparati si un asemenea dispozitiv.
In timpul in care facem sport, mergem la sala sau la sauna, cupele menstruale au avantajul ca pot fi folosite pe perioada mai indelungata. Atunci cand mergem la toaletele publice trebuie sa avem grija, ca toaleta, la fel si chiuveta din interior, sa fie curate. Nu mereu exista si o chiuveta in toaleta publica si este bine sa avem mereu dupa golirea cupei, niste servetele, in caz ca nu avem posibilitatea sa o spalam.
Potrivit declaratiilor producatorilor, aceste cupe menstruale sunt potrivite pentru femei de orice varste. Prin faptul ca fiecare femeie are alta constructie a corpului si intensitatea sangerarii variaza, pot fi gasite cupe menstruale de diferite dimensiuni si culori. Astfel incat, femeilor tinere le sunt recomandate sa foloseasca cupe menstruale de marimi mai mici.
Pentru a va convinge de gravitatea acestui sindrom de soc toxic, va rog sa va uitati la filmuletul de mai jos. e vorba de o femeie din Marea Britanie care a intrat in coma in urma folosirii unui absorbant: