Business

Cum Fac un Blog WordPress Gratuit

Cum Fac un Blog WordPress Gratuit

Hai să începem de la zero. Facem o listă completă şi detaliată cu tot ce ai nevoie pentru un blog personal gratuit în wordpress.

Ȋn primul rând un computer / laptop şi o conexiune bună la internet.Aproape pentru orice faci pe internet, îţi trebuie o adresă de email. Yahoo sau Google, dar Google are foarte multe aplicaţii gratuite ca Google Forms sau Google Docs, etc, pe care ai putea să le foloseşti să creezi formulare, documente sau chiar şi documente imprimabile. Deci o adresă de @gmail ar avea mai multe avantaje decât una de @yahoo, dar e decizia ta.

Un scop pentru care vrei să scrii. Blogul gratuit personal de la wordpress poate rămâne chiar aşa, personal şi privat, sau îl poţi face public. Nu recomand să-ţi faci un blog doar ca să-l ţii ca jurnal, dar probabil ai o anumită motivaţie pentru care să-ţi faci un blog public.

Dacă vrei un jurnal personal, cel mai bine ar fi să îl ţii în Word pe computer, decât pe internet. Sau în PowerPoint, are mai multe opţiuni şi îl poţi face să arate mult mai frumos, să pui imagini, fotografii şi diverse grafice.

Pe wordpress.com îţi poţi face cont pentru un blog gratuit personal.

Să vedem în imagini:

 • Ȋţi creezi un cont cu datele de email şi altă parolă. Nu foloseşti aceeaşi parola ca la email, sau măcar o faci puţin diferită. Acum ar fi un moment bun să-ţi recomand să-ţi notezi parolele, pe o agendă, ca să nu le uiţi. Sau te uiţi prin articolul acesta şi descarci pdf-ul gratuit unde poţi să-ţi notezi toate parolele de pe toate platformele pe care le foloseşti.
 • Ȋţi alegi numele de domeniu şi se verifică dacă este disponibil.
 • Ȋn continuare ţi se vor prezenta ofertele de extensii şi de preţuri. Dacă alegi prima variantă cu numele domeniului.wordpress , va fi varianta blogului gratuit.
 • Te va direcţiona către pagina cu ofertele de planuri plătite. Tu poţi să alegi să continui cu un site gratuit. Chiar dacă vrei un domeniu propriu, găseşti şi mai ieftin, vezi aici …
 • Şi gata, asta a fost. De acum poţi să urmezi paşii lor, te îndrumă şi ţi se explică, nu este greu decât la început, dar cu cât lucrezi cu setările mai des, cu atât mai repede te vei obişnuii.

Blogul tău (este impropriu spus, este totuşi blogul lui wordpress, pe care ţi se permite să scrii şi să utilizezi anumite setări) are o temă deja setată, pe care poţi să o păstrezi, sau să-ţi cauţi alta, în felul următor:

Ȋn stânga ai un panou de comandă, să-i zicem, unde selectezi Design şi Teme

 • Ţi se prezintă câteva teme, alegi una, sau dai click pe Vezi mai multe. Aici sunt şi cele gratuite şi cele valabile doar pentru planurile plătite, dai click în dreapta sus pe Gratuite, ca să ţi le listeze doar pe cele gratuite, o să-ţi afişeze mai multe şi vezi ce-ţi place.
 • Dai ‚Activează acest design’ , apoi bifezi ‚Folosește conținutul primei pagini din…’ altfel nu se schimbă prima pagină din tema default.
 • Apasă butonul Activează şi butonul Editează.

De aici încolo înveţi să lucrezi cu platforma wordpress. Aceasta o să fie asemănătoare, dar mai complexă la un plan plătit. La orice companie de hosting te înscrii, ţi se instalează wordpress, sau întrebi ce variante au. Am citit ca wordpress-ul este cel mai recomandat şi mai uşor de folosit.

Poţi să te uiţi prin articolul acesta dacă vrei detalii despre cum să cumperi un domeniu.

CUM SCRII UN ARTICOL

Nu sunt scriitoare, nu este punctul meu forte, dar aş putea să includ câteva ponturi pe care ai putea să le ai în vedere înainte să publici articolul:

 • Titlul să fie cât mai relevant;
 • încearcă să oferi cât mai multe informaţii folositoare din cadrul nişei pe care ţi-ai ales-o;
 • foloseşte diacritice, scrie în română, nu romana.

Poţi să faci asta dacă scrii articolele în Word şi apoi copy-paste pe blog. Astfel le vei avea salvate în computer, şi scapi de o grijă. Acesta este un pont foarte bun, şi dacă îţi vei achiţiona un domeniu la altă companie, fiindcă nu vei mai avea bătăi de cap cu pierdutul şi transferul articolelor.

 • înclude imagini relevante subiectului dezbătut;
 • poţi să foloseşti fotografii proprii, dacă sunt clare şi luminoase;
 • uită-te pe lista celor „10 instrumente gratuite” unde găseşti şi imagini gratuite, dar şi programe de creare a logo-ului sau a imaginilor de promovare (pinuri pentru pinterest, sau postari pe fb, insta);
 • poţi să înveţi să creezi diverse produse digitale … şi să le incarci pe blog, după care pui link în articol, astfel oferi valoare în plus cititorilor tăi;
 • foloseşte secţiunea de ‚tags’ şi scrie cuvintele cheie relevante articolului respectiv;
 • caută şi mai învaţă de la alţi bloggeri mai avansaţi.

Spor!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like