Business

Detaliile Importante ale unui Blog

Detaliile Importante ale unui Blog

„Şi lucrurile mici sunt importante. Dacă vrei să îţi porneşti un blog, citeşte aici paşii necesari.

Dacă vrei să îţi faci un blog gratuit, citeşte aici paşii necesari.

Dar asta este partea uşoară, un blog trebuie pus la punct ca să funcţioneze cum trebuie. O parte din aceste informaţii le mai găseşti şi în alte articole, dar pe unele nu le vei găsi. Cum nici eu nu le-am găsit deşi citesc despre blogging de ani de zile.

NEWSLETTER

Să trecem la primul modul, acela de servicii de newsletter, adică abonarea la emailul blogului tău şi trimiterea de emailuri periodice. Serviciile de newslettering sunt separate de blog, adică îţi cauţi o companie care oferă servicii de newslettering. Iarăşi te sfătuiesc să cauţi o companie românească, fiindcă o să ai nevoie să discuţi cu ei ca să îţi explice cum să setezi emailurile, să segmentezi abonaţii sau să pui formularele de abonare pe blog. Nu este uşor, de fapt îmi aduce aminte de faptul că am pus unele formulare diferite pe blog (nu de la companie), dar din grabă, nu le-am testat. Mi-am dat seama după câteva zile, când o prietenă mi-a zis că s-a abonat, dar nu a primit niciun mail, şi nici eu nu o vedeam în lista de abonaţi. Aşa că m-am gândit să testez formularul, şi surpriză, nu mergea. Le-am reparat, aşa că îmi cer scuze dacă ai vrut să te abonezi, dar nu ai primit documentul promis, “6 modalităţi de a aduce trafic pe blog”. Şi mai pun o dată formularul să ȋl ai ca exemplu, dar şi să poţi să te abonezi ca să primeşti PDF-ul.

PERSONALIZĂRI

La meniul de wordpress trebuie să-ţi alegi o temă, au şi gratuite, şi apoi să personalizezi majoritatea setărilor. Poţi să îl aranjezi cum vrei, să ai câte pagini vrei, să le pui ce denumire vrei, îţi alegi fonturi, culori, aşezarea în pagină, etc. Sunt foarte multe setări, de aceea ţi-am recomandat, dacă nu eşti 100% sigură că vrei investeşti ca să-ţi creezi un blog, să începi cu unul gratuit de la wordpress.com , să vezi cum arată setările şi să te obişnuieşti cu ele. Sunt în engleză, iar dacă vrei să le setezi în română trebuie să urmezi paşii:

Intră în Settings (Setări):

Dai click pe Language (Limbă) şi alegi Română:

Dai click pe Modifică limba interfeţei şi selectezi iar limba română:

ȊNSCRIEREA ÎN GOOGLE

Iarăşi un aspect foarte important, dar pe care nu l-am găsit şi nu am citit despre el, decât după ce m-am lovit de el: Nu poate fi găsit blogul pe Google decât dacă îl înscrii în google şi autentifici că tu eşti autorul. Ce credeai, că scapi aşa uşor?

Intră pe Search Console

Urmează instrucţiunile de pe pagină sau contactează compania de hosting, de aceea recomand să alegeţi o companie românească fiindcă va fi nevoie să discutaţi cu ei când apare câte ceva. Pe mine m-au ajutat când le-am spus că nu ştiu să fac ceva, şi cu tutoriale.
Aceşti paşi se efectuează când eşti logat în adresa ta de gmail.

LEGISLAŢIA GDPR

Ȋn momentul în care intrii în lumea online, trebuie să respecţi legislaţia GDPR, protecţia datelor personale pe care le colectezi cu blogul sau websitul tău. Website-uri oficiale româneşti sunt: Data protection şi Europa.eu

Eu mi-am creat paginile cu politici pe termsfeed, sunt în engleză, le voi traduce şi voi crea şabloane pe care le poţi personaliza şi utiliza la blogul tău, imediat ce timpul îmi permite. Se specifică că legea în engleză are prioritate, faţă de alte traduceri. Sunt obligatorii, iar legea europeană este mai strictă decât cea americană, şi se preconizează că va ridica standardul pentru celelalte legi de protecţie a datelor personale.

MODULE NECESARE

Pe blog mi-am instalat câteva plugin-uri, sau module, nu sunt expertă, am ales module recomandate de wordpres, şi care au variantă gratuită.

Akismet anti-spam: pentru comentarii spam;

All in one SEO pack: este foarte important fiindcă trebuie să îţi scrii metadata pe fiecare pagină, ca să o poată găsii google la căutare şi să indexezi harta sitului periodic (Site map). Ţi-am zis că e complicat. Ori acesta ori alt modul de SEO, te documentezi şi alegi ce consideri că e potrivit pentru tine.

AMP: sper că îmbunătăţeşte viteza de încărcare a websitului; în rest are o descriere foarte complicată, dar e gratuit şi este tot de la wordpress.

Jetpack: conectează blogul cu un cont de la wordpress.com “My site”, unde ai mai multe opţiuni de personalizare, statistici, inclusiv opţiunea de schimbare a limbii din engleză în română. Dacă aţi avut un cont gratuit pe wordpress.com, o să vă folosească acest plugin fiindcă este aceeaşi interfaţă a setărilor cu care aţi lucrat.

NewsmanApp: modulul instalat de la compania de newslettering pe care am ales-o;

Woocommerce: platforma de comerţ digital sau cu produse fizice, recomandată de wordpress. Este gratuită. Desigur că poţi să te documentezi şi să alegi ce platformă se potriveşte pentru nevoile blogului tău.

Sunt şi alte plugin-uri, poţi să te documentezi şi să alegi ce module sunt potrivite pentru blogul tău, gratuite sau cu plată, dar nu se recomandă să pui foarte multe, fiindcă ocupă memorie şi este posibil să îngreuneze viteza de încărcare a blogului.

SETEAZĂ LEGĂTURILE PERMANENTE

Un lucru foarte important de făcut de la început este să schimbi setarea legăturilor permanente (permalink), adică denumirea care o va avea fiecare pagină şi articol, la url, spre exemplu: https://pornesteunblog.ro/detaliile-importante-ale-unui-blog/ , ca să nu apară cifre, date sau altceva. Te ajută fiindcă apare mai repede la o căutare pe google, dar şi când pui tu link-uri interne , de la un articol la altul.

  • Intră în Panoul de control (dashboard)
  • Setări (Settings)
  • Legături permanente (permalinks)
  • Şi bifează “Nume articol”

Ţi-am creat şi o listă, cu acţiunile pe care trebuie să le bifezi înainte de a lansa blogul, sper să le poţi lua pe rând şi să încerci să bifezi cât mai multe, documentează-te la fiecare, încearcă ca să vezi ce merge şi ce nu merge, nu este cursă contracronometru.

Cel mai important lucru pe care trebuie să ţi-l spun este că ceea ce scriu se bazează pe experienţa mea, şi pe ceea ce am studiat, dar te rog să le iei ca nişte indicaţii, ca nişte exemple, şi să citeşti, să studiezi pe cont propriu ca să faci alegeri de module sau alte instrumente pentru blog cât mai aproape de ceea ce ai nevoie în nişa pe care ţi-ai ales-o.

Spor!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like