Business

Tehnologia si epilepsia

Tehnologia si epilepsia

Noile tehnologii permit neurologilor să trateze epilepsia cu intervenții chirurgicale mai puțin invazive ca niciodată. Inovațiile precum dispozitivele purtabile și aplicațiile mobile permit oamenilor să își gestioneze starea din mers. De asemenea, își pot menține medicii la curent cu starea lor de sănătate în timp real.

Iată câteva dintre cele mai interesante noi evoluții și progrese tehnologice în lumea tratamentului cu epilepsie astăzi.

SEEG

Stereo-electroencefalografia (SEEG) este o nouă procedură pre-chirurgicală pentru epilepsie. Aceasta implică implantarea de sârmă extrem de subțire numită „electrozi de adâncime” în creier prin deschideri minuscule în craniu.

Acești electrozi de adâncime sunt folosiți pentru a monitoriza activitatea electrică în creier. Ei identifică locația exactă în creier unde începe convulsiile.

Această tehnică de ultimă oră permite neurologilor să monitorizeze și să trateze epilepsia cu o precizie mai mare. De asemenea, pot reduce la minimum durerea și disconfortul post-operator care pot însoți evaluări pre-chirurgicale mai mari, mai invazive.

Ablația prin laser

Ablația cu laser este o altă nouă opțiune de tratament de primă linie pentru epilepsie. Aceasta implică să găuriți o gaură cu dimensiunea acului în craniu. Apoi, un cateter minuscul cu vârf laser este trecut în partea creierului responsabilă de convulsii.

Cateterul utilizează energia laser încălzită și o tehnologie numită termografie cu rezonanță magnetică pentru a crea hărți de temperatură în timp real ale creierului. Acești ajută neurologii să vizeze cu exactitate zonele cu probleme pentru tratament sau chirurgie.

Ablația cu laser este mult mai puțin invazivă decât metodele care necesită o craniotomie. Iar perioada de recuperare este destul de scurtă, necesitând de obicei doar o noapte sau două în spital.

Neurostimulare

Neurostimularea este o formă de tratament cu epilepsie care folosește dispozitive generatoare de impulsuri pentru a stimula nervii și a trimite energie electrică la creier. Cele două tipuri principale de neurostimulare sunt stimularea nervilor vagi și neurostimularea sensibilă la creier.

Stimularea nervilor vagi (VNS)

Stimularea nervilor vagi funcționează prin implantarea unui dispozitiv mic sub pielea pieptului unei persoane. Acesta trimite energie electrică către creier prin nervul vag, una dintre perechile de nervi cranieni conectați la funcțiile motorii și senzoriale.

Setările dispozitivului sunt programate de un neurolog pentru a stimula nervul vag al unei persoane periodic pe tot parcursul zilei. De asemenea, li se oferă o brățară magnetică pe care o pot folosi pentru a oferi stimulare manuală, dacă se simt de parcă o criză se produce.

VNS nu poate preveni convulsiile în întregime, dar s-a dovedit că scad semnificativ frecvența și intensitatea acestora.

Neurostimulare sensibilă la creier (RNS)

Neurostimularea sensibilă la creier este o tehnică de neurostimulare aprobată de FDA. Este mai invaziv decât VNS, dar oferă avantaje suplimentare.

Electrozii sunt plasați direct pe creier, unde medicii cred că au apărut convulsiile. Acest lucru permite dispozitivului să detecteze când se confruntă o convulsie și să ofere stimulare imediată a zonei.

Un alt avantaj al RNS este că poate fi utilizat ca dispozitiv de înregistrare pentru perioade îndelungate de timp. Aceasta oferă date utile medicului persoanei. Perspectiva pe termen lung a RNS este puțin mai mare decât VNS, cu potențialul de a reduce convulsiile cu până la 60% .

Dispunerea dispozitivelor de alertă

Există o gamă largă de dispozitive de alertă de sechestru de înaltă tehnologie care pot informa instantaneu membrii familiei sau medicii atunci când cineva are o convulsie.

Aceste dispozitive nu vor preveni complet posibilitatea morții bruște neașteptate în epilepsie (SUDEP). Cu toate acestea, ei pot ajuta persoanele cu epilepsie să obțină asistență mai rapid, mai ales dacă convulsiile lor apar în timpul somnului.

Există patru tipuri principale de dispozitive de avertizare împotriva confiscărilor:

  • Dispozitive pentru saltele: acestea sunt plasate de obicei sub o saltea pentru a detecta vibrațiile create de mișcări asemănătoare cu convulsiile.
  • Dispozitive de veghe: dispozitivele de tip ceasuri de mână care conțin accelerometre și GPS vor trimite un smartphone sau o alertă prin e-mail atunci când purtătorul este confiscat.
  • Dispozitive pentru camere foto: Camerele infraroșii sunt utilizate pentru înregistrarea datelor audio și video. Datele sunt apoi analizate de o aplicație pentru smartphone pentru a detecta orice activitate asemănătoare cu sechestru.
  • Dispozitive de mișcare: Corpul monitorizează urmărirea mișcărilor fizice precum agitarea intensă pentru a înregistra sunete și a detecta dacă are loc o convulsie.

Aplicații pentru smartphone

O altă inovație este afluxul de aplicații pentru smartphone-uri disponibile acum pentru a ajuta persoanele cu epilepsie să-și monitorizeze starea.

Aplicații precum My Epilepsy Diary , create de organizația non-profit The Epilepsy Therapy Project (ETP), permit utilizatorilor să-și poată urmări și raporta cu ușurință convorbirile la familiile și medicii lor în timp real.

Utilizatorii pot înregistra, de asemenea, efecte secundare și evenimente personale legate de starea lor. De asemenea, pot configura mesaje text sau e-mail pentru a-și lua medicamentele.

SmartWatch Inspyreeste o altă aplicație nouă, care funcționează împreună cu Apple Watch pentru a analiza mișcările purtătorului și pentru a identifica când se confruntă. Apoi trimite mesaje de alertă membrilor familiei și îngrijitorilor, pentru ca aceștia să-l ajute pe purtător mai devreme.

În prezent este în curs de dezvoltare o nouă versiune care va monitoriza somnul purtătorului pentru a oferi o protecție suplimentară împotriva SUDEP.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like