Medicină și Sănătate

Despre operarea rinichilor

operarea rinichilor

„O nefrrectomie este o intervenție chirurgicală majoră pentru îndepărtarea totală sau parțială a rinichiului . Rinichii sunt două organe mici, în formă de fasole, în abdomen. Ele filtrează apa și deșeurile din sângele tău. De asemenea, produc anumiți hormoni.

O nefrrectomie se face atunci când:

  • rinichiul tău este deteriorat
  • rinichiul tău nu mai funcționează corect
  • ai cancer renal

îți donezi rinichiul
Medicul dumneavoastră vă poate elimina rinichiul printr-o intervenție chirurgicală deschisă sau laparoscopic. Chirurgia laparoscopică implică incizii mai mici și are un timp de recuperare mai rapid. Recuperarea dintr-o nefrrectomie poate dura câteva săptămâni. Poate fi foarte dureros. Ca în orice operație, sunt posibile complicații precum infecțiile. Cu toate acestea, perspectivele sunt de obicei foarte bune.

Care sunt motivele pentru eliminarea rinichilor?

Îndepărtarea unei părți sau a întregului rinichi este o procedură foarte serioasă, iar medicii consideră că este o ultimă soluție pentru a vă păstra sănătatea.

Rinichi afectat

Este posibil să fie nevoie să-ți elimini o parte sau tot rinichiul dacă nu funcționează corect. Motivele pentru îndepărtare includ deteriorarea sau cicatricea. Acestea se pot datora bolilor, vătămării sau infecției. Cancerul este un alt motiv pentru a elimina un rinichi. Dacă o tumoră la rinichi este mică și o prindeți mai devreme, este posibil să fie nevoie să fie îndepărtată doar o parte din rinichi.

Donarea unui rinichi

Uneori, o persoană își va dona rinichiul sănătos cuiva care are nevoie de un rinichi nou. Transplanturile de rinichi au mai mult succes cu rinichii de la donatori vii decât donatorii decedați. Poți fi sănătos doar cu un singur rinichi.

Care sunt tipurile de operații de îndepărtare a rinichilor?
Există mai multe tipuri diferite de nefrectomie.

Nefrrectomie simplă

O nefrrectomie simplă implică îndepărtarea întregului rinichi. Chirurgul tău va face o tăietură de până la 12 centimetri lungime în partea ta. Chirurgul îți va tăia vasele de sânge ale rinichilor și conexiunile sale cu vezica urinară. Chirurgul tău va îndepărta apoi întregul organ. Este posibil să fie nevoie să îndepărtați o coastă pentru a vă accesa rinichiul.

Nefrrectomie parțială

Această procedură implică îndepărtarea unei părți din rinichi. Procedura este foarte similară cu o simplă nefrectomie. Cu toate acestea, chirurgul dvs. poate fi capabil să utilizeze o incizie mai mică.

Chirurgie laparoscopică

Această tehnică, denumită și o intervenție chirurgicală cu gaura cheii, poate fi folosită fie pentru o nefrrectomie simplă, fie parțială. În loc de o incizie lungă, chirurgul dumneavoastră va face o serie de incizii mai mici în abdomen. Vor insera o cameră și alte instrumente mici prin incizii. Acest lucru va permite chirurgului să vadă în interiorul tău și să-ți îndepărteze rinichiul. Acest tip de chirurgie este de obicei mai puțin dureros decât chirurgia deschisă. Timpul de recuperare este redus și el.

Care sunt riscurile eliminării rinichilor?

Există riscuri asociate cu orice intervenție chirurgicală majoră. Complicațiile sunt rare, dar includ:

  • pierderea de sânge
  • infarct
  • accident vascular cerebral
  • reacție alergică la anestezie sau alte medicamente
  • formarea unui cheag de sânge în picioare care se mișcă în plămâni, ceea ce se numește embolie pulmonară
  • Dificultăți de respirație
  • infecție la locul inciziei chirurgicale

Alte riscuri sunt specifice unei nefrectomii. Ei includ:

o vătămare a altor organe sau țesuturi din jurul rinichiului
o hernie în care organele s-ar putea extrage din incizia chirurgicală
Puteți întâmpina probleme cu rinichiul rămas după operație. Acest lucru se datorează în parte faptului că persoanele care au nevoie de o intervenție chirurgicală la rinichi pot avea un risc crescut de alte boli renale. Aceste probleme sunt mai puțin frecvente la donatorii de rinichi.

Cum mă pregătesc pentru îndepărtarea rinichilor?

Asigurați-vă că spuneți medicului și chirurgului dacă puteți fi însărcinată. De asemenea, informați-le despre toate medicamentele pe care le luați, inclusiv despre cele care nu sunt la rece. Este posibil să fie nevoie să încetați să mai luați anumite medicamente înainte de operație, în special diluatoare de sânge.

Cu câteva zile înainte de operație, medicul dumneavoastră va extrage sânge. Acest lucru va determina tipul de sânge în cazul în care aveți nevoie de o transfuzie în timpul procedurii.

De asemenea, va trebui să rapid și să opriți consumul de lichide pentru o perioadă înainte de operație.

Care este perspectiva pe termen lung?

Recuperarea după operație ar trebui să dureze între trei și șase săptămâni. Este posibil să fie nevoie să stați în spital până la șapte zile. Medicul sau chirurgul dvs. vor discuta despre succesul intervenției chirurgicale și despre eventualele tratamente ulterioare de care aveți nevoie.

Medicul dumneavoastră va monitoriza funcția rinichiului rămas. Perspectiva este de obicei foarte bună în cazurile în care rămâne un rinichi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like