Business

Despre coduri de bare

coduri de bare

Mare parte dintre noi avem pe cineva dincolo de vai, munti sau campii, adica „la tara” cum obisnuim sa spunem. Este si cazul prietenei mele care a avut sansa de a-si petrece mare parte din copilarie in casa bunicilor ei din Bigar. Ajuns la o etate considerabila si avand nevoie de asistenta medicala, bunicul ei si-a lasat linistea casei batranesti pentru a veni in Bucuresti, un om dintr-o bucata, de altfel, pe care am avut placerea sa-l cunosc. Si cum prietenii la nevoie se cunosc, am facut cateva drumuri impreuna, inclusiv la un supermarket pentru a lua din cele d-ale gurii. Odata cumparaturile facute, batranul, curios din fire, m-a intrebat mirat ce face „duduia” de la casa cu acel „receptor” pe care il plimba deasupra produselor. Am incercat sa-i explic, cat mai simplu posibil, la care mosul meu sugubet: „Adicatelea, ne ia banii ?!” Am zambit si ne-am indreptat spre iesire.

Seara, inainte de a ceda somnului, rememorand cele intamplate peste zi, mi-am amintit de intrebarea batranului si am realizat ca nu stiu mai nimic despre cititoare si coduri de bare. Si uite asa ziua nu a trecut in zadar caci am aflat lucuri noi despre istoria acestor coduri de bare pe care ma grabesc sa vi le impartasesc.

Un cod de bare este reprezentarea unor date numerice sau alfanumerice sub forma unui simbol constituit din bare si spatii a caror grosime variaza functie de simbolistica utilizata si de datele astfel codificate.

Fiecare cod de bare poseda propria sa cheie de control care are rolul de a asigura validarea codului de bare si a evita astfel, erori de citire.

Primul brevet de cod de bare a fost depus la 20 octombrie 1949 de catre Joseph Woodland si Bernard Silver, doi studenti ai Institutului de Tehnologie Drexel. Acest brevet se referea nu numai la un cod de linii verticale, dar si la un cod alcatuit din cercuri concentrice care nu si-a gasit niciodata aplicabilitatea practica.

In 1960 Sylvania Electric Products, producator american de echipamente electrice, creeaza un cod de identificare a vagoanelor de cale ferata, folosindu-se de benzi perforate si spatii. Ulterior se incearca inlocuirea acestor benzi cu succesiuni de benzi negre si albe. Astfel compania Interface Mecanismes care va deveni mai tarziu Intermec, demareaza productia, fabricand benzi de acest timp. In 1970 in Statele Unite este creat un comitet pentru a defini o codificatie adaptata la distributia de masa. Pe 7 octombrie 1970, George Lurer, inginer la IBM propune codul UPC (Codul Universal al Produsului). Contrar a ceea ce numele sugereaza, acest cod de bare nu a fost adoptat universal, ci a fost folosit in Statele Unite ale Americii si Canada, incepand cu 1973.

Intre timp, in 1970, Plessey, companie britanica de componente electronice si telecomunicatii, introduce codul de bare in aplicatiile pentru biblioteci, iar in 1971 Monarch inventeaza codul Codabar. In 1974, la solicitarea companie Boeing, Intermec inventeaza primul cod alfanumeric: codul 39. Ulterior, acesta a fost inlocuit de un standard international, utilizat pentru identificarea unica a produselor: codul de bare EAN (European Article Numbering), codificare care a fost adoptata de catre europeni in 1977.

In prezent, codul de bare care permite automatizarea preluarii de informatie numerica, gaseste aplicatii in domenii diverse: gestiunea imprumuturilor de la biblioteca, casele de marcat din supermarketuri, controlul productiei in industrie, controlul fluxului international al marfurilor etc.

Numeroase sectoare de activitate au definit propriile norme de coduri de bare, functie de nevoile si exigentele profesiei pe care o reprezinta. Chiar daca alte tehnologii tind a se extinde si a le ameninta, le asteapta in continuare zile bune, intrucat costul este redus in ceea ce priveste infrastructura necesara exploatarii.

Acum e randul meu sa fac un drum la Bigar si sa nu-mi stavilesc curiozitatea. Cu siguranta voi primi raspunsuri si voi trage invataminte, cu atat mai mult cu cat acolo natura codifica cele vazute si implicit,pe cele nevazute.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like