Diverse

Cafea Boabe – Care Este Cea Mai Bună Cafea Boabe?

Cafeaua seamănă mai mult cu un vin fin decât cu orice alte băutură. Există o cantitate uimitoare de cafea disponibilă pe piață, iar atunci când mergi la cumpărături trebuie să o alegi pe cea mai bună.

Achiziționând o cafea boabe de cea mai bună calitate, vei putea profita la maximum de aparatul tău de cafea.

Cum să alegi cea mai bună cafea boabe?

Când vine vorba de cafea boabe, trebuie să alegi între cele două soiuri Arabica și Robusta. Robusta are mai multă cofeină decât Arabica, dar este mai amară și mai puțin acidă. Prin urmare, este folosită în amestecuri pentru a da un gust mai bogat și mai intens.

Cafea de origine unică sau amestec?

Cafeaua de origine unică folosește boabe dintr-un singur loc. O cafea de înaltă calitate provine, de obicei, dintr-o singură sursă. Fiecare tip de cafea de origine unică are o aromă diferită.

Amestecul constă de obicei, din două tipuri de cafea, alese pentru aromele lor complementare. Amestecurile folosesc adesea o combinație de Arabica și Robusta. Deși prefer cafeaua de origine unică, am găsit de multe ori și amestecuri bune.

Unde se cultivă cafeaua?

Dacă ai gustat mai multe tipuri de cafea, probabil ai aflat deja că aroma ei depinde de regiunea în care este cultivată.

Iată câteva note aromatice, caracteristice regiunilor în care se cultivă cafeaua:

America Centrală 

  • Neted
  • Fructat
  • Notă subtilă de nucă
  • Acidă

America de Sud

  • Dulceață ușoară
  • Moale
  • Note de caramel și miere (în special în cafeaua columbiană)

Asia

  • Note lemnoase
  • Aciditate scăzută

Africa

  • Note de vin, fructe de pădure
  • Note fructate, florale

Atunci când alegi boabele de cafea trebuie să știi și la ce înălțime au fost cultivate. Citește eticheta și caută cafeaua cultivată la altitudini mare, care are o aromă mai bogată decât cea cultivată mai aproape de nivelul mării.

Efectul prăjirii asupra cafelei

Toate boabele de cafea sunt prăjite, pentru a le transforma din boabe verzi în maro. Pe tot parcursul procesului de prăjire, boabele capătă o culoare diferită, pe măsură ce zaharurile din interior se caramelizează.

Există o concepție greșită conform căreia cafea prăjită mai tare este mai intensă pentru că are mai multă cofeină. De fapt, cafeaua prăjită intens are un gust mai puternic, deoarece zaharurile au fost caramelizate și s-a obținut o aromă de ars.

Pe măsură ce cafeaua se prăjește, se crapă de două ori: prima dată se aude un zgomot de trosnire, ca atunci când faci floricele de porumb. Acest zgomot este cauzat de dilatarea boabelor: umiditatea acestora se evaporă, iar căldura face ca boabele să crape.

La prima crăpătură, boabele își pierd învelișul exterior uscat. Din acest moment și până crapă a doua oară, boabele trec de la o prăjire ușoară la una medie, dezvoltându-și aromele. După a doua crăpătură, boabele devin foarte întunecate și uleioase și capătă un gust mai ars și mai intens.

Tipul de prăjire afectează aroma. În mod obișnuit, boabele de origine unică trebuie prăjite mediu, pentru a-și păstra aroma. Dacă vor fi prăjite prea mult, toate boabele de cafea vor avea același gust. Boabele de cafea mai ieftine sunt, de obicei, prăjite mai tare , pentru a avea o aromă mai intensă.

În ceea ce privește amestecurile, ambele tipuri de boabe pot fi prăjite la fel. Cu toate acestea, fiecare tip de cafea trebuie prăjit individual pentru a scoate tot ce e mai bun din el. Boabele se combină apoi pentru a se crea amestecul final.prajire boabe de cafea

Când boabele de cafea sunt prăjite, aroma loc este scoasă în evidență. Cafeaua prăjită mai ușor are arome de fructe de pădure, caramel, ciocolată, condimente și chiar note florale. În timp ce cafeaua prăjită mai intens tinde să aibă o aromă mai puternică.

 

Prăjire ușoară

Dacă boabele de cafea au fost prăjite ușor înseamnă că au fost expuse la căldură puțin timp, iar produsul final va avea o culoare maro deschis.

Boabele prăjite ușor își păstrează caracteristicile regionale. Profilul aromei este neted și deloc amar, atâta timp cât temperatura de preparare rămâne sub 96 grade C.

Prăjire medie

Boabele de cafea sunt îndepărtate din sursa de căldura chiar înainte de a doua crăpătură pentru a se obține o prăjire medie. Boabele prăjite mediu își pierd puțin din aciditate și au un conținut mai mic de cofeină decât boabele prăjite ușor, dar mai mare decât boabele prăjite intens.

Grad de prajire boabe de cafea

Prăjire intensă

Pentru o prăjire intensă, boabele mai sunt încălzite puțin după ce crapă a doua oară. Temperaturile ridicate extrag o mulțime de uleiuri naturale, de aceea boabele capătă un caracter strălucitor, maro închis. Cafeaua rezultată poate avea un gust amar.

Deoarece boabele intens prăjite sunt încălzite cel mai mult, acestea conțin o cantitate mai mică de cofeină.

De ce trebuie să mai ții cont atunci când alegi boabele de cafea?

În afară de gustul cafelei, mai există și alte aspecte pe care trebuie să le iei în calcul atunci când cumperi boabele de cafea și anume:

  • Cafea boabe sau măcinată – ai găsit aroma preferată, dar încă nu știi ce să alegi între boabe întregi și cafea măcinată? Dacă ai timp să scoți râșnița și să macini boabele în fiecare dimineață, atunci alege să cumperi cafea boabe. În schimb dacă ești o persoană comodă, ar fi bine să adaugi în coșul de cumpărături cafea măcinată.
  • Cafea organică – alege întotdeauna cafeaua organică, chiar dacă va trebui să plătești mai mult.
  • Metoda de preparare – indiferent dacă utilizezi un filtru de cafea sau o presă franceză, poți alege orice tip de boabe dorești. Pentru presa franceză vei avea nevoie de o cafea măcinată grosieră, așa că nu vei avea ce face cu cafeaua premăcinată.

Care cafea boabe este cea mai potrivită pentru mine?

Nu există un răspuns corect sau greșit la această întrebare, deoarece aroma și gustul cafelei sunt date atât de tipul de boabe, cât și de tipul de prăjire. Important este să încerci mai multe tipuri de boabe de cafea pentru a vedea ce aromă îți place mai mult. Îți recomand să mergi la o prăjitorie de cafea, pentru a cumpăra boabe de cafea proaspăt prăjite.

Boabele de cafea din supermarket stau mult timp pe raft și nu mai au aceeași aromă, chiar dacă sunt în mod corespunzător.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like