Medicină și Sănătate

11 sfaturi pentru elevi şi studenţi

11 sfaturi pentru elevi şi studenţi

„După terminarea festivităţii de începere a noului an universitar, stăteam şi mă gândeam în drum spre casă la câteva elemente de bun simţ care ne-ar putea asigura nouă tinerilor reuşita pe meleagurile natale. Indiferent dacă vorbim de elevi sau studenţi. Iată cele 11 lecţii de bază de care ar trebui să ţină cont fiecare tânăr aflat în plin proces educaţional:

SĂ CĂUTĂM SĂ EXTRAGEM MAXIMUL DIN FIECARE EXPERIENŢĂ!

Indiferent că vorbim despre un curs de la facultate sau despre un proiect în care alegem să ne implicăm, este vital şi esenţial să extragem maximul din acea experienţă. De ce zic asta? Pentru că de multe ori avem tendinţa de a face lucrurile cu jumătate de măsură. „Las’ că merge şi aşa” sau „Şi aşa nu le verifică nimeni. Pentru ce atâta bătaie de cap” ori „Prea mult chin. Scriem şi noi ceva acolo şi aia e”. Vi se par şi vouă cunoscute replicile astea nu? Cu mare părere de rău, zic că ne furăm singuri căciula în astfel de cazuri. Pentru că plătim un preţ imens şi greu: timpul nostru, care este cea mai de preţ resursă. Aşadar să învăţăm din orice şi să facem să nu existe timpi morţi!

SĂ NU CONFUNDĂM ŞCOALA CU LOFT/BAMBOO!

Întotdeauna începuturile de an şcolar sau universitar vin la pachet cu prezentarea în faţa colegilor a noilor tendinţe în materie de haine, maşini, telefoane şi accesorii. Blugi care mai de care, telefoane împopoţonate cu tot felul de briz-brizuri, machiaje desprinse din revistele glossy şi lista poate continua cu succes. Mă întreb dacă societatea chiar a luat-o razna sau e doar reflecţia gândurilor mele mai old-school cu privire la normalitatea dintr-o instituţie de învăţământ. Ce-om vrea să demonstrăm prin toate aceste falsităţi efemere, nu am habar! Însă de un lucru trebuie ţinut cont: putem face impresie printre colegi cu toate aceste intense pregătiri, însă cu siguranţă în faţa marilor examene ale vieţii îşi vor pierde orice valoare! Aşa că să fim mai atenţi!

SĂ ÎNVĂŢĂM SĂ NE ASUMĂM DIN REZULTATE!

Viaţa de elev sau de student ne rezervă multe testări. Teze, teste, examene, parţiale sau ascultări. Ne sunt familiare tuturor. Mai puţin plăcut pentru noi, cei aflaţi mereu sub examinare, este că ele sunt şi notate. Primim mereu note după evaluarea calităţii informaţiilor prezentate. Uneori sunt excelente, iar alteori nu prea ne mândrim cu ele. Îmi vin în minte fraze precum „A fost imposibil de greu” sau „Are ceva cu mine” ori „La numărul doi, subiectele au fost mai uşoare”. Haideţi tineri dragi să învăţăm să ne mai asumăm şi din greşeli! Ştiu că un rezultat mai slab nu reflectă în totalitate capacităţile noastre, însă pot fi situaţii în care să fim şi mai puţin pregătiţi. În loc să aruncăm vina în stânga şi în dreapta, să ne asumăm vina şi să căutam rapid să îndreptăm.

SĂ NE PREGĂTIM PENTRU VIAŢĂ!

De cele mai multe ori, tindem să cădem în capcana de a fi cei mai grozavi la şcoală sau la facultate. Să fim mereu pregătiţi, să avem toate răspunsurile, să fim eminenţi, să nu ne surprindă nimic. Şi fiind răsplătiţi mereu pe măsură de către profesori, ne creăm o falsă siguranţă că aşa e şi viaţa reală. Că orice situaţie ne va surprinde mereu pregătiţi, că vom şti mereu ce să facem, că nu vom fi surprinşi niciodată. Ei, mare dezamăgire! Atâta timp cât nu avem grijă să ne facem timp şi pentru pregătirea pentru viaţă, s-ar putea să avem mici surprize ulterior. Să nu ne bazăm pe ideea că o viaţă de succes se clădeşte doar cu cunoştinţele acumulate în sistemul educaţional.

SPUNEM „DA” VIEŢII ASOCIATIVE!

Şi fiindcă vorbeam la punctul anterior despre pregătirea pentru viaţă, unul dintre sfaturile concrete este ca fiecare tânăr să se gândească să spună „DA” vieţii asociative. Într-o asociaţie poţi socializa. Îţi poţi îmbunătăţi anumite capacităţi pe care le ai. Înveţi să fii mai deschis spre lume şi mai ales cum să-ţi expui ideile în faţa lumii. Dacă ai în minte ideea „CE-MI IESE”, ei bine îţi readuc aminte o frază pe care am aflat-o şi eu la rândul meu de la un mentor: FIRST LEARN, THEN REMOVE THE L. ( Întâi învaţă şi apoi câştigă.)

SĂ FIM INFORMAŢI ÎN TOATE DOMENIILE!

Nu te mulţumi şi nu te rezuma la a şti informaţii doar din domeniul tău. Caută mereu să fii la curent cu tot ceea ce se întâmplă în jur. Trăim într-un secol în care schimbarea se produce fulger în fiecare zi şi tocmai de aceea, dacă dorim să clădim o carieră sănătoasă pe termen lung, trebuie să fie la curent cu actualităţile. Măcar cele importante şi de larg interes.

FACEM PARTE DINTR-O REŢEA DE SOCIALIZARE CARE NE AJUTĂ SĂ EVOLUĂM!

Şi nu, nu mă refer la Facebook, Snapchat sau Instagram. Ci la cercurile de socializare din viaţa reală. Iar prin cerc de socializare nu mă refer la prietenii de ieşit la bere sau la plimbare în parc. Asta nu înseamnă timp investit. Să căutăm să fim mereu în compania oamenilor care vorbesc prin fapte. De la care avem ce învăţa. Cu care putem schimba idei şi care ne pot ajuta să evoluăm. Să nu ne mulţumim cu lucruri şi prezenţe ieftine. Asta depinde de fiecare dintre noi, raportându-se la ceea ce-şi doreşte să facă în viaţă. Suntem media celor 5 cu care alegem să ne petrecem majoritatea timpului.

UNEORI, SĂ ÎNGROPĂM EGOUL ŞI SĂ FIM SMERIŢI!

Noi tinerii avem deseori tendinţa de a fi mult mai cocoşi decât suntem. E ceva specific vârstei. Avem mult elan, multă putere de a face lucruri şi avem şi personalităţi puternice. Însă vin şi situaţii în cadrul cărora cea mai sănătoasă atitudine pe care o putem adopta e să ascultăm şi ceea ce au de zis ceilalţi. De asta avem două urechi şi o singură gură. Să nu credem că avem mereu dreptate, ci să punem în echilibru lucrurile. Avem doar de câştigat, arătând astfel că suntem deschişi şi putem analiza situaţiile din mai multe puncte de vedere!

SĂ FIM CEI MAI BUNI!

În orice domeniu ne-am dori să activăm: medical, oratoric, ingineresc etc., să avem mereu dorinţa şi râvna de a fi cei mai buni. Astfel, toate timpurile ne vor găsi mereu într-o continuă informare şi căutare. Să lucrăm mereu ca şi cum am fi învăţăcei, indiferent de nivelul la care am ajunge. Să fim smeriţi, cu alte cuvinte. Atâta timp cât ne păstrăm minţile şi sufletele curate, cu siguranţă vom avea o altă deschidere către lume!

SĂ NU AMÂNĂM!

Amânarea e toxică tare. Din orice punct de vedere. Lucrul pe care vreau să-l accentuez acum se referă la planificarea vieţii. Să nu amânăm acest proces. Ştiu că se zice că atunci când ne planificăm viaţa, Dumnezeu râde. Însă în linii mari, e important să ştim fiecare dintre noi direcţia pe care dorim s-o urmăm în viaţă. Să nu zicem că mai e timp. De unde ştim că mai e timp? Să visăm, să ne creăm planuri, să ştim să discernem binele de rău. Să nu ne temem să ne exprimăm propriile opinii, doar din dorinţa de a nu răni sau de a părea naivi. Societatea românească are nevoie de lideri de opinie, nu de roboţi executanţi, care ascultă şi-şi inhibă la greu propriile gânduri, idei şi sentimente. Să nu ne temem să visăm înalt şi să trăim fiecare zi ca şi cum ar fi ultima! Cu pasiune, dragoste şi frumuseţe în inimi.

SĂ ÎL CĂUTĂM PE DUMNEZEU!

Şi nu doar în sesiune, când mai avem câteva ore pâna la examen şi simţim că ultima soluţie a rămas un set de rugăciuni. Nu nu! Să căutăm să-l includem în fiecare plan, în fiecare gând, idee sau acţiune. Şi atunci totul va deveni mai limpede. Nici să cădem în extrema cealaltă, de a sta doar în rugăciuni şi de a nu mişca niciun deget. Totul despre ceea ce vreau să exprim, este redat mai bine în pasajul de mai jos:

“Părinte, cum să facem să scăpăm de stresul din timpul sesiunii?

Să învăţaţi la vreme! Părintele Arsenie zicea: „Cine face curte nu face carte.”

La mine vin oameni şi spun: „Părinte, rugaţi-vă pentru copilul meu că dă examen.” Şi eu le zic: „Examenele nu se iau cu rugăciunea, ci se iau cu învăţătura.”

Dacă un student aude de isihasm şi de rugăciunea de toată vremea şi se lasă de studii, învaţă puţin, numai să zică „Doamne Iisuse”, nu-i corect. Noi trebuie să ne vedem de viaţă şi de familie, trebuie să vedem de tot ce avem de făcut, dar toate acestea în atmosferă de rugăciune. Fără atmosferă de rugăciune nu realizăm nici isihasm, nici altceva.

Din Arhimandritul Teofil Părăian, Veniţi de luaţi bucurie, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001, p. 159″

Marea rugăminte este să nu luaţi niciun sfat de bun. Aplicaţi-le doar pe acelea pe care le consideraţi potrivite principiilor şi valorilor voastre. Şi ce e cel mai important: iubiţi, lăsaţi-vă iubiţi, zâmbiţi, bucuraţi-vă de fiecare clipă. Nu lăsaţi nicio experienţă să vă mâhnească sufletul. Cel de Sus ni-l oferă curat la începutul vieţii! Noi cum i-l vom oferi la sfârşitul acesteia? Un an şcolar/universitar de excepţie să avem!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like