Diverse

Putem iubi mai multe persoane in acelasi timp?

putem iubi mai multe persoane in acelasi timp

De aceasta intrebare se leaga si subiectul infidelitatii: daca noi iubim mai multe persoane in acelasi timp, atunci, nu cumva suntem infideli?

Totusi, sa luam lucrurile in ordine si sa analizam, mai intai, de ce fel de iubire vorbim. In mod clar ne referim la iubirea pentru el de langa noi, pentru partner. Iar, atunci cand iubim aceasta persoana, nu putem sa comparam iubirea care o simtim pentru ea cu iubirea pe care o simtim pentru parinti, frati, prieteni apropiati, mai pe scurt, pentru alte persoane dragi din viata noastra.

Trebuie mai intai ca tipul de iubire sa fie pe acelasi plan, la egalitate, sa aiba aceleasi elemente in compozitie ca sa putem sa ne intrebam daca ce facem e bine sau nu, daca putem iubi mai multe persoane in acelasi timp. Pentru ca daca nu, si daca luam lucrurile simplu, asa cum sunt, atunci raspunsul este da, putem iubi si partenerul si parintii, spre exemplu, in acelasi timp.

Dar viata nu e simpla, sau, cel putin nu ne place noua simpla si, de aici, aparitia si necesitatea complicatiilor. Si acum o sa revin la acea iubire de care vreau sa vorbesc, si anume, cea pentru partner. Atunci cand iti iubesti partenerul, cand stii ca vrei sa fii cu el/ea, cand stii ca acea persoana este persoana speciala din viata ta, cea care te poate face sa te simti mai bine intr-o zi urata, sau te poate face sa te simti ca si cum esti cea mai importanta fiinta din lume, atunci vorbim intr-adevar de dragoste, mai precis, dragostea de cuplu. Si, in acest caz, vine si intrebare mea: daca simtim asa ceva pentru o persoana, putem s-o mai simtim si pentru altcineva?

Am auzit nenumarate replici si raspunsuri la aceasta intrebare, variatiuni pe tema iubirii pentru mai multi si infidelitatii. Pentru ca, din punctul meu de vedere, daca tu iubesti mai mult de o persoana, in sensul acela romantic al iubirii, atunci, cumva, comiti o infidelitate. Pentru ca inima ta, nu mai apartine doar unei persoane, apartine la doi sau trei. Si atunci, ce mai e asa special intr-o relatie? Ce mai e asa special in relatia ta cu primul, sau cu al doilea, sau cu al treilea, de poti numi iubire?

Atunci, as putea sa zic ca poate nu stii ce inseamna iubirea cu adevarat, nu stii definitia, nu stii ce simti, sau, esti confuz/a. Si, nu, nu e vorba doar de inima, nu ma luati pe sus. E vorba si de creier si de ratiune. Esti o persoana infidela cu totul, atunci cand te gandesti la altcineva decat persoana pe care o iubesti.

Nu, nu ma refer la a te uita la altcineva pe strada, la a observa ca o tipa are fundul misto, sau ca un tip arata super bine. Suntem oameni, ne mai fug ochii in alte directii. Si, de asemenea, nu putem sa avem ochelari de cal si sa fim incuiati: pot exista persoana mai frumoase decat cei de langa noi. Dar, aici ne oprim: la privit. Daca deja incepem sa avem alte ganduri, sa ne dam la persoana necunoscuta sau sa ne-o imaginam in locul partenerului, atunci, mai iubim noi pe cel de langa noi? Ma cam indoiesc.

Am auzit tipi care ziceau ca-si iubesc prietena, se purtau exceptional cu ea, ii dadeau cadouri, ii faceau toate poftele, se “injoseau” pe Facebook cu diverse mesaje, dar, atunci cand erau la petreceri sau cunosteau alte tipe se dadeau la ele fara rusine, chiar se culcau cu ele. Iar, daca ii intrebai, ei nu considerau ca sunt infideli, pentru ca ziceau ca doar pe partenera o iubesc. Celelalte tipe reprezentau doar diversitate, ba chiar un mod de a-si condimenta relatia si de a incerca si altceva nou ca sa poata fii la fel de excitati atunci cand ajung sa se vada cu partenera. Normal sau nu? Repet, ma indoiesc ca asta e iubire.

Dar, sa nu fim totali rai: stiu si tipe care umblau cu mai multi, ziceau ca il iubesc si pe unul si pe altul, dar fugeau dintr-o parte in alta pentru ca nu erau total multumite. Fiecare dintre cei doi tipi oferea ceva, dar nu era indeajuns pentru domnisoara in discutie. Totusi, de ce nu era indeajuns? Pentru ca ea nu stia clar ce dorea, nu stia exact ce o satisface cel mai mult din ce aveau de oferit cei doi domni. Si, in acest caz, era chiar ca ea nu iubea total.

Da, conform celor prezentate mai sus, se poate spune ca da, poti iubi mai multi deodata. Imi pare rau sa va dezamagesc, dar, daca credeti asta, ati inteles gresit iubirea. Iubirea nu poate fi impartita. Daca ea e impartita, daca nu mai e totala, nu mai e sincera, nu mai reprezinta acea iubirea speciala, acel lucru la care viseaza majoritatea oamenilor.

Nu, nu cred ca poti iubi mai multi parteneri in acelasi timp. Da, cred ca pot sa-ti placa mai multe persoane in acelasi timp. Corect, ai dreptul sa-ti placa mai mult de o persoana, sa testezi, sa vezi ce-ti poate oferi fiecare, ce te face o fiinta mai buna, mai fericita. Dar, atunci cand treci taramul iubirii, il treci in doi, tu si cu partenerul; nu e loc pentru trei. In fond, vorbim de ceva profund, de mintea si inima noastra.

Iar daca simtim ca incepem sa iubim pe altcineva, atunci, ar fi cazul sa analizam relatia actuala, sa vedem unde a disparut iubirea, ce s-a schimbat. Pentru ca e clar ca daca incepem sa simtim iubire pentru o alta persoana, nu o mai iubim cum trebuie pe cea de langa noi. Ceva s-a schimbat.

Exista si exceptii: cand simti ca inca mai iubesti fostul partner, dar stii ca te indragostesti si de actualul. Da, exista o linie foarte mica si subtire de demarcatie intre iubirea pentru cele doua persoane. Dar, oricum ar fi, nu se va intalni. Deoarece, cu cat scade iubirea pentru fostul, cu atat mai mult se face loc pentru o noua iubirea, cea pentru actualul. Iar, la sfarsit, vei observa ca iubirea pentru fostul nu mai exista, si ca iubesti doar o persoana, actualul.

Asa ca nu, iubirea nu se imparte intre doi, trei, patru sau mai stiu eu cati. Iubirea este doar pentru o persoana, pentru partenerul tau.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like