Modă și Lifestyle

2 Despre Parfumuri: Istoria Bvlgari și Ce Conține Un Parfum?

Bvlgari-parfumuri-scumpe

Originea brandului Bvlgari, asa cum este cunoscut astazi, vine dintr- un mic sat grec numit Paramythiav Epirus. Creatorul brandului, bijutierul SotirioVoulgaris realiza la acea vreme, in jurul anilor 1880 bijuterii din argint. In 1884 acesta s-a mutat in Roma, unde si-a deschis primul sau magazin de bijuterii, fondand astfel celebra firma Bvlgari.

In preajma anilor ’20, centrul de bijuterii creat de Bvlgari a fost preluat de cei doi fii ai sai, care au continuat traditia producerii bijuteriilor. Compania a deschis ulterior mai multe magazine si si-a extins activitatea si in afara tarii (New York, Geneva, Paris sau Monte Carlo).

Firma se lansa in curand si pe piata ceasurilor de lux si a accesorilor de moda, pentru ca in 1992 Bvlgari sa produca si primele parfumuri ce ii poarta numele. Numai un an mai tarziu a introdus pe piata aroma moale si versatila a parfumului Apa de Parfum ‘The Vert’, care a fost inspirat de aroma ceaiului verde. In scurt timp, Bvlgari a devenit liderul pietei, lucrurile evoluand si mai mult, astazi firma avand 230 de magazine in intreaga lume. Cel mai mare succes pentru Bvlgari a venit intre 1997 si 2003, cand italienii au devenit faimosi si pe piata modei.

In prezent articolele de imbracaminte sunt disponibile intr-o gama variata de seturi cadou. Fanii casei de moda pot alege chiar sa stea intr-unul dintre hoteluri de lux Bvlgari. Parfumurile sunt caracterizate nu numai de originalitatea compozitiei, dar si de designul sticlei, reamintindu-ne de traditia prelucrarii bijuteriilor.

parfum-Bvlgari -barbati

Inima brandului in sine aduce aminte de sarmul italienesc, ce isi trage inspiratia din arta romana si greaca. Un exemplu este chiar editia feminina a parfumului Omnia. Filosofia, care sta la nasterea oricarei creatii, este cea care inspira si forma si designul sticlei parfumului, subliniind stilul si eleganta intr-o lume a barbatilor, pozitia femeii in societate ramanand neschimbata si pana in ziua de astazi.

Istoria numelui de brand Bvlgari

Poate ati observat cum numele firmei variaza mereu intre variantele Bvlgari sau Bulgari. Care este de fapt varianta corecta? Numele de brand vine de la numele fondatorului – grecul Sotiriose Voulgarise. Asadar, acesta este cel care a adus brandul in Italia. Dar pentru a da un plus de rafinament firmei s-a ales chiar vechiul nume roman pentru varianta Voulgaris – BVLGARI

De aceea astazi multi alterneaza intre Bulgari si Bvlgari cand vorbesc despre numele firmei. Totusi, BVLGARI recunoaste oficial ambele variante ca fiind corecte. De exemplu, site-ul oficial al firmei foloseste varianta Bulgari.

Parfumuri chimie

Probabil v-ati intrebat nu de putine ori, ce contine un parfum. Binenteles ca in primul rand foarte multe secrete!Dar, pe scurt: extracte vegetale, substante de origine animala, fixatori, apa dedurizata, conservati speciali si coloranti.

Conform siteului parfumero.ro ele mai scumpe parfumuri vandute la ora actuala sunt compuse doar din esente naturale, extrase din flori, fructe sau alte parti ale plantelor.Florile cele mai nobile si cu traditie sunt, fara indoiala, trandafirii si iasomia, la care se adauga cele de tuberoza si iris, desi o parte din extract isi are originea in bulbi, in cazul acestora din urma.Urmeaza, nu neaparat in ordinea importantei, violetele, florile de neroli, mimoza, lacramioarele, narcisa, lavanda, fara a uita insa de ylang-ylang (in poza de fata), o floare originala din insulele Oceanului Indian (Guerlain fiind printre primii parfumieri occidentali care au utilizat-o).

Desigur, lista e mai lunga si multe alte flori au fost si sunt folosite in fabricarea parfumurilor, in functie de tendintele epocilor.La ora actuala, esentele lor pot fi reproduse, in mare masura pe calea chimiei de sinteza, ceea ce a avut si o parte buna: scaderea substantiala a pretului parfumurilor.

Fructele, au fost la randul lor folosite aproape tot atat de mult ca si florile pentru compozitia parfumurilor.Cele mai solicitate au fost citricele.Ele dau numele unei familii olfactive numita familia hesperidelor, pana acum 30-40 de ani componentele de baza in apele de colonie.Portocale si lamai, bergamote, lime (lamaie verde), grepfruit si portocale rosii, o mare varietate de citrice sunt „chinuite” in procesele de extractie, pentru notele de varf sau de mijloc ale parfumurilor de astazi sunt insa de cele mai multe ori sunbstante de sinteza.Dar ce mai conteaza provenienta esentelor unui parfum in voga, atata timp cat vanilia afrodisiaca din el ne invaluie, indulcindu-ne simturile…

Ce alte parti de plante sunt folosite pentru fabricarea parfumurilor?De la un arbore sau arbust se poate folosi extractul din scoarta sau din lemnul propriu-zis – este cazul scortisoarei, santalului, cedrului, mesteacanului sau gaiacului.Rasinele de tipul tamaiei, mirtului sau smirnei sunt la fel de folosite, asa cum sunt folosite si muschiul de stejar sau frunzele de paciuli, verbina sau radacinile de vetiver, ghimbirul si semintele de cardamom, coriandru si tonka.

Dar in compozitia parfumurilor intra si esente animale (mosc, ulei de castor, ambra), care au fost treptat inlocuite de echivalentele lor sintetice.Ele joaca rol de fixator pentru extractele aromatice si sunt o parte importanta, mai ales pentru parfumurile masculine, permitand persistenta pe o durata de timp mai mare a notelor parfumului.Moscul, este de fapt secretia unor glande speciale ale unor cerbi maturi, uleiul de castor este secretia glandelor sebacee ale acestor animale, iar ambra gri este o substanta secretata din intestinul casalotilor sub forma de calculi.

Parfumurile sintetice au luat insa o amploare care nu mai poate fi depasita de cele pur naturale.Dezvoltarea industriei chimice a jucat un rol deosebit de important.Apoi raritatea si pretul extrem de mare al unor componente (cum ar fi cele animale) precum si procesul complicat de fabricatie au facut ca parfumurile naturale sa fie inlocuite treptat cu cele de sinteza.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like