urul este un metal prețios cu proprietăți deosebite, folosit la confecționarea bijuteriilor. Din acest metal se fac și verighetele îndrăgostiților, care reprezintă simbolul iubirii veșnice.
S-au spus multe lucruri despre frumusețea și strălucirea aurului. De asemenea, s-au creat multe mituri în jurul acestui metal, deci am putea vorbi despre el ore întregi.
Culorile aurului
Aur galben
Culoarea naturală a aurului folosit la bijuterii este galben, însă aceasta poate fi schimbată prin combinarea metalului cu argint, paladiu, cupru sau nichel. Pentru crearea aurului alb se poate folosi un aliaj cu nichel, iar pentru crearea aurului roz se folosește un aliaj cu cupru.
Aur alb
Aurul alb se obține printr-un aliaj de aur galben și un metal alb cum ar fi manganul, paladiu sau argintul. Pentru că aurul alb are, de fapt, o culoare gri-gălbuie, aurul este amestecat cu argint zinc și paladiu.
De asemenea, acest aliaj mai conține și o cantitate mică de nichel, de aceea nu este recomandat persoanelor care sunt alergice la acest metal.
Pentru ca bijuteriile din aur alb să aibă o culoare mai plăcută și o eleganță deosebită, sunt placate cu rodiu. Se apelează frecvent la placarea aurului cu rodiu, însă doar bijuteriile din aur alb ar trebui să fie placate, pentru că după purtări repetate, placarea dispare, iar culoarea aurului devine vizibilă.
Pentru că rodiul se vinde la un preț mai mare decât aurului, nu este folosit în aliaj cu acest metal prețios.
Aur roz/roșu
Aurul roz este un aliaj între aurul galben și cupru. În funcție de cantitatea de cupru folosită, aurul este fie roz, fie roșu. La începutul secolului XIX, acest tip de aur era foarte popular în Rusia, de aceea mai este cunoscut și sub denumirea de „aur de Rusia”.
Aur verde și aur negru
Într-adevăr, aurul galben, alb și roz sunt cele mai cunoscute nuanțe de aur, însă mai există două la fel de frumoase: verde și negru. Aurul verde este un aliaj de aur, argint și cupru și a fost descoperit de libieni în anul 860 i.Hr. La acea vreme, aurul verde era cunoscut sub numele de „electrum”.
Aurul negru este foarte elegant și subtil, de aceea este foarte apreciat de către bijutieri. Acest tip de aur se obține prin galvanizare (se folosește rodiu negru și ruteniu) sau platinare (se aplică compuși cu sulf și oxigen).
Toate bijuteriile din aur sunt minunate și te pot face să strălucești indiferent de ținuta pe care o porți. Aurul, indiferent de culoarea sa pune în valoarea frumusețea oricărei femei.
Diferența dintre aurul de 14K și aurul de 18K
Înainte de a cumpăra o bijuterie, fie că este vorba de una pe care ai văzut-o în magazin, sau de una creată pe comandă, trebuie să înțelegi care este diferența dintre metalele prețioase folosite la confecționarea bijuteriilor. În acest articol vom vorbi despre diferența dintre aurul de 14K și aurul de 18K.
Ce este aurul?
Aurul în formă pură, este unul dintre metalele cel mai puțin reactive. Dacă te întrebi ce semnifică litera „K” (sau „kt”), trebuie să afli că aceasta este o prescurtare a cuvântului „Karate”. Karatele unui metal reprezintă procentajul de aur pur care se găsește în aliaj.
Deoarece aurul de 18K conține o cantitate mai mare de aur decât aurul de 14K, este mai scump. Aurul de 18K conține 75% aur și 25% alte aliaje, în timp ce aurul de 14K conține 58.5% aur pur și 41.5% alte aliaje.
Aurul de 24K este aur 100% pur, însă acesta nu poate fi folosit la confecționarea bijuteriilor, deoarece este moale.
Diferența dintre aurul de 14K și aurul de 18K
Mulți dintre cei care vor să cumpere bijuterii din aur se întreabă dacă aurul de 18K este mai puțin dur decât aurul de 14K. Ceea ce trebuie ei să știe este faptul că duritatea celor două aliaje este aproape la fel. Însă, există anumite metode care pot face ca aliajul să devină mai dur și să-și păstreze strălucirea în timp.
Procesul de prelucrare, metalele folosite la obținerea aliajului și tratamentele aplicate pot modifica gradul de duritate al aliajului din aur.
Deoarece aurul de 14K conține un procent mai mare de alte elemente, poate reacționa mai ușor la agenții chimici și se poate decolora sau poate căpăta o nuanță mai întunecată. Aurul de 18K conține mai mult aur decât cel de 14K, deci este mai durabil și mai trainic, deci nu este de mirare că este mai scump.
Probabil ai observat deja că bijuteriile „de brand” sunt mai scumpe decât cele „unbranded”. La prețul bijuteriilor „de brand” nu se adaugă doar costurile de marketing ci și costurile materialelor folosite.
De obicei, brandurile care se respectă, creează bijuterii din cele mai bune aliaje pentru a le oferi clienților produse de cea mai bună calitate. În schimb, bijuteriile „unbranded”, chiar dacă seamănă cu cele „de brand”, nu sunt foarte rezistent, iar în timp acest lucru se va vedea.
O persoană care vrea să se bucure de bijuteriile sale din aur cât mai mult timp, trebuie să le protejeze, deoarece atunci când intră în contact cu piese dure, aurul se poate zgâria sau chiar deforma.
Aurul de 14K este mai potrivit pentru bijuteriile care nu sunt purtate zilnic precum cercei, pandantive și inele de ocazie, în timp ce aurul de 14K este mai potrivit pentru inele de logodnă sau verighete.
Un alt metal folosit la confecționarea bijuteriilor este platina. Acest metal alb este extrem de dens și este potrivit pentru inelele de logodnă cu detalii fine. Deoarece are o culoare albă plăcută, platina nu necesită placare cu rodiu, așa cum se întâmplă în cazul aurului alb.
Platina este însă mai multă scumpă decât aurul și nu toată lumea își permite să cumpere bijuterii create din acest metal prețios.