Diverse

Cum functioneaza bateriile auto pentru vehicule electrice?

despre baterii auto electrice

In cazul in care autovehiculele cu combustie interna obtin energie prin arderea benzinei, a motorinei sau a gazului, un vehicul electric primeste energie direct de la bateria auto special conceputa in acest sens si doar energie electrica foloseste pentru a se deplasa, in cazul vehiculelor total electrice, iar in cazul celor hibride, dupa descarcarea bateriei auto, pana vei opri la o statie de incarcare electrica, va folosi energie din arderea unui tip de combustibil, in special benzina. Mai multe despre baterii auto, topuri, mod de functionare, cum sa le alegi, gasesti pe AutoGlob.RO.

Acest tip de baterie auto, seamana in principal cu o baterie Li-Ion ce se gaseste si la smartphone, doar ca intr-o versiune mai mare si cu o putere mai mare pentru a acoperi consumul unui motor electric si a unor consumatori.

Tehnologia bateriei auto electrice

Bateria auto pentru masina electrica se comporta invers fata de bateria auto standard. Aceasta se descarca in timp ce este folosita, iar singura modalitate de incarcare este la o statie special conceputa in acest sens.poza cu o baterie auto

In cazul bateriei auto Li-Ion, repetarea procesului de incarcare nu face decat sa-I scurteze puterea in timp, majoritatea producatorilor de baterii auto Li-Ion, dau o garantie a acestora intre 5 si 8 ani, cu o tendinta de imbunatatire asistemul si a cresterii duratei de viata intre 10 si 20 de ani.

Cum functioneaza de fapt bateria auto Li-Ion si motorul electric?

 Daca te gandeai ca un vehicul electric are un sistem de functionare superior celorlalte tipuri de motoare, ei bine, afla ca functioneaza surpinzator de simplu.

Bateria auto este conectata la unul sau mai multe motoare electrice care pun in miscare rotile masinii. In momentul cand ai apasat pedala de acceleratie, bateria auto  alimenteaza instantaneu motorul electric, care consuma treptat energia stocata in baterie.

Un motor electric functioneaza de asemenea si ca un mini-generator pentru bateria auto Li-Ion. In momentul in care ai luat piciorul de pe acceleratie sau  franezi, motorul electric incarca bateria auto. Insa nu te gandi ca, daca vei decelera sau vei frana bateria auto se va incarca, ci doar vei salva o mica parte din electricitatea bateriei.

Bateria auto Li-Ion

 Bateria auto Li-Ion este cel mai folosit tip de baterie la masinile electrice. Au o densitate foarte mare, ceea ce inseamna ca pot fi folosite pe distante lungi si nu vor ocupa mult spatiu.

Litiu, este de asemenea cel mai usor metal, dar sa nu faci confuzie,bateriile auto nu contin metal ci Ioni de metal, adica atom sau molecula cu incarcare electrica, datorita pierderii sau strangerii a unuia sau a mai multor electroni.

Bateria auto Li-Ion, este de asemenea cea mai sigura dintre toate celelalte alternative, iar producatorii de baterii auto Li-Ion, trebuie sa se asigure ca exista masuri de siguranta pentru clienti.

Un exemplu de masura de siguranta, este aceea de a echipa masinile electrice cu sisteme protectie la incarcare pentru a mari ciclurile de incarcare rapida si repetata intr-o perioada scurta de timp.

Durata de viata a unei baterii auto pentru masina electrica

 Odata ce o baterie auto electrica isi pierde capacitatea de a mai alimenta un vehicul, poate fi utilizata la alimentarea consumatorilor din jurul casei sau ca sistem de stocare a energiei, care poate fi utilizata ulterior.

O idee buna, in cazul in care iti alimentezi casa cu energie eoliana sau solara, poti stoca energia in bateria auto pe care nu o mai poti folosi pe masina.

Pana sa schimbi bateria auto de pe masina electrica cu una noua este important sa o intretii foarte bine. Aceasta nu se va deteriora foarte repede deoarece tehnologia folosita o poate face sa garanteze pana la 100000 de kilometri sau pana la 8 ani de functionare.

O baterie auto pentru masina electrica este proiectata sa alimenteze mototul electric pentru mult timp si pe distante mari, iar acestea au un sistem de protectie prin care nu lasa bateria sa se descarce de tot, iar in asa fel se reduce numarul de cicluri de incarcare. In afara de acest sistem de protectie la consum, bateria auto vine din fabrica si cu un sistem de racire, tocmai pentru a mari timpul de utilizare.

De fapt, pentru a mentine o durata de viata a bateriei auto cat mai mare, producatorii ataseaza acesteia un sistem prin care, odata ce bateria auto a ajuns la un procent de 80 %, o sa poti simti diferentele de performanta in scadere fata de cum ai pornit la drum cu o baterie auto incarcata 100 % .

Cum reincarci o baterie auto pentru masina electrica?

Cea mai buna si rapida incarcare pentru bateria auto EV este cea specificata de producator si la statiile construite special in acest sens. La aceste statii poti incarca de la 3 kW pana la 50 kW sau 120 kW in statiile mari cu supraalimentare. Cu kW este mai mare, cu ata bateria auto EV se va incarca mai repede.

Incarcatoarele pentru baterii auto ce se pop monta in curtea casei, pot alimenta in general intre 3 kW si 7 kW, iar durata de incarcare este intre 6 ore si 12 ore pana la 80 % din baterie, dupa care incarcarea se face mai lent pentru restul de 20 % pentru a preveni deteriorarea bateriei.

In cazul lipsei unei astfel de statii de incarcare pentru bateria auto EV, poti face o incarcare si la o priza de 13 amperi, dar timpul de incarcare poate fi foarte mare. Deoarece incarcarea dureaza foarte mult, exista riscul de a supraincalzire a sistemului electric care poate duce la un incediu. Este indicat sa ceri parerea unui specialist care sa te sfatuiasca daca poti incarca bateria auto EV la o asemenea priza.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like